Notatii pe care le poti gasi pe anvelope

Odata la cativa ani, este obligatoriu sa achizitionezi noi anvelope pentru masina. Motivul este cat se poate de simplu, cu cat anvelopele sunt mai vechi, cu atat sunt mai nesigure si riscul de accident creste. Cum nimeni nu isi doreste un accident, va trebui sa faci un efort financiar si sa achizitionezi doua noi randuri de anvelope, o parte de vara si o parte de iarna.
Atunci cand mergi in magazin sa achizitionezi anvelopele, vei descoperi mai multe notatii, care mai de care mai interesante. Multe dintre ele sunt reprezentate de cifre, cum ar fi Anvelope 195/65 r15, in timp ce altele sunt reprezentate de litere, cum ar fi M+S sau M/S.

Ce reprezinta toate aceste notatii?


Anvelope 195/65 r15 – Este o notatie care se refera la dimensiunile anvelopei. Primul grup de cifre, adica 195, reprezinta latimea anvelopei in milimetri. Al doilea grup de cifre, adica 65, reprezinta raportul de aspect intre latime si inaltime in timp ce al 3-lea grup de cifre reprezinta dimensiunea inelului interior al anvelopei, sau raza acestuia. Atunci cand achizitionezi noi anvelope este bine sa stii cu exactitate care sunt dimensiunile de care ai nevoie. De regula, acestea sunt date in cartea tehnica a masinii.
Sageata care indica sensul de rotatie – Este o notatie care te ajuta sa stii cum trebuie sa montezi anvelopa pe janta. Practic, trebuie montata cu sageata in directia sensului de mers al masinii.
TWI – Este o notatie foarte importanta, care iti spune care este gradul de uzura al anvelopei. Daca aceasta notatie este tocita, inseamna ca anvelopa este deja uzata. Aceasta notatie se gaseste, de regula, in mai multe locuri de pe lateralul rotii.
XL sau eXtra Load – Este un indicator care iti spune ca anvelopa este foarte rezistenta, fiind mai buna decat un pneu normal. Poti sa intalnesti chiar intreaga expresie, adica Extra-Load.

M+S sau M/S – Este o notatie care spune care sunt conditiile in care poate sa fie utilizata anvelopa. M+S reprezinta faptul ca poate sa fie utilizata in conditii de noroi si zapada. De asemenea, alaturi de aceasta notatie mai pot sa fie 3 fulgi de nea, sau un fulg in interiorul unui munte. Acest lucru reprezinta faptul ca anvelopa este destinata strict anotimpului rece si nu poate sa fie folosita daca afara sunt temperaturi de mai mult de 7 grade Celsius.